Parsons vachtverzorging - PARSON RUSSELL TERRIERS

Parson Utrecht
Parsonutrecht.nl
Ga naar de inhoud

Parsons vachtverzorging

Parson en Vachtverzorging
beneden

Vachtverzorgings technieken bij de Parson Russell Terrier

Er van uit gaande dat de wolf de voorloper van onze hedendaagse hond is, zou een  hond twee maal per jaar moeten verharen. In de winter (in onze regionen) heeft  de hond een "dikke" wintervacht, terwijl de hond in de zomer de dunnere  zomervacht heeft. Het klimaat heeft invloed op de structuur van de vacht. Het  verharen (de biologische klok) van iedere hond, wordt beïnvloed door temperatuur  en licht. Een hond past zich dus aan de levensomstandigheden aan. Ook de manier  waarop de hond gehouden wordt, in huis of in een buitenkennel, heeft invloed op  de de verharing. Heeft u de hond eenmaal aan een buitenkennel laten wennen, haal  het dier dan niet meer naar binnen, tenzij dit een blijvende omschakeling is.  Een hond die namelijk een "buitenvacht" heeft, dat wil zeggen veel dichter en  vooral vetter, heeft het binnen veel te warm.
Zijn vacht zal zich hier na een  tijdje in aanpassen. Omgekeerd kunt u het zich voorstellen dat wanneer een hond  een binnenklimaat gewend is, deze niet makkelijk een buitenkennel kan
...Trimmen het beste
met een trimmes...

vachtverzorging in oktber en april
verdragen,  omdat hij hier niet op is voorbereid. Ook dat duurt maanden. NB Dit is een van  de redenen dat bijvoorbeeld politiehonden ALTIJD buiten zitten. Zij moeten immers direct (in weer en wind) kunnen presteren. Wanneer zij uit een warm binnenhuisklimaat komen en de koude en natte buitenlucht in gaan, zouden ze doodziek worden.

Dit zijn Ruwharige Parson Jack Russell Terriërs.
Dit zijn Ruwharige Parson Jack Russell Terriërs.
Voor- en na het trimmen
Door de eeuwen  heen zijn er verschillende vachttypen ontstaan. Gladhaar, ruwhaar, krul en  kroeshaar, zijdehaar, langhaar, vilthaar en zelfs honden zonder haar (denk maar  aan de Mexicaanse Naakthond). trim-mestrim-mes
Voor ieder ras bestaat er een rasstandaard. Daarin  staat vermeld hoe de beharing behoort te zijn. Bij de Parson Jack Russell  Terriër en Jack Russell Terriër is dat gladhaar, brokencoat of ruwhaar.  Brokencoat is een gladde, dichte ondervacht met als bovenvacht langer stug haar,  vooral op de rug, wat meestal 2x per jaar makkelijk te trimmen is.
Wacht niet te lang met trimmen!.
Wacht niet te lang
beneden
Plukken

Bij het trimmen (plukken) van de vacht werk je het gemakkelijkst van voor naar  achteren. Je houdt het gedeelte van de huid dat je wil plukken met de ene hand  strak, terwijl men met de andere hand wat haar (kleine plukjes tegelijk) tussen  duim en wijsvinger neemt. Met een draaiende beweging (alsof je aardappels pit)  geef je korte rukjes. Werk met de haarrichting mee. Wanneer het haar goed rijp  is, voelt de hond er niets van en vindt het vaak zelfs prettig.

Rubberen  geldtellers
Bij de kantoorboekhandel of sommige dierenspeciaalzaken zijn zogenoemde  geldtellers te koop. Dit zijn rubber dopjes met noppen die je om duim en  wijsvinger kunt doen. Ze bestaan in verschillende maten en werken prima. Ook kan  een trimmes gebruikt worden. Uiteraard geen scherp trimmes, dit zou de haren  afsnijden en dat is niet de bedoeling, daar het dode haar er in zijn geheel uit  moet!
Bij de gladharige hond kan tijdens zo'n ruiperiode een rubber roskam of een  rubber handschoen uitkomst bieden. Begin al vroeg met het plukken van de  ruwhaar, dit komt later de vacht ten goede. Begin ook vroegtijdig de hond te  wennen om op een tafel te staan en gekamd te worden,dat scheelt U uw rug en de  hond zijn weerstand. Leg op de tafel een rubber matje om uitglijden te  voorkomen.
...Trimmes
Trimmen vachtverzorging
Tondeuse of Plukken...
Borstelblok
Dit blok werkt hetzelfde als een rubberen  handschoen, alleen "grijpt" dit blok door zijn structuur nog beter de haren  vast die bijna los zitten. Dit blok is metname bij kortharige terriërs goed te gebruiken.  Het blok gebruik je met de brede kant van het blok en met een hoek naar de haren  van de hond toe. Door met de haren mee te borstelen (je doet gewoon alsof het  een borstel is), trek je alle haren los. Bij voorkeur iedere maand, vanaf begin  april tot en met oktober bij kortharige terriërs te gebruiken.
vachtverzorging
Tondeuse.

Bij voorkeur snoerloos. Met name bij ruwharige honden te gebruiken, voor de snor, buik, achterbenen, binnenkant oren, geslachtsorganen, maar ook bij kortharige terriërs ook toe te passen, tussen de poten of binnenkant oren of staart.
Trimschema
1. De rug wordt geheel glad geplukt met duim en wijsvinger, lukt dit niet dan  kunt U gebruik maken van een (niet scherp) trimmes.
2.  De hals, voorborst en schouders geheel glad plukken.parson trimmen
3.  Het hoofd moet glad worden geplukt. Laat wat baard en wenkbrauw staan.
4.  De oren worden aan de binnen en buitenzijde geheel glad geplukt. De oorranden  worden bijgeknipt.
5.  De staart glad plukken. Lukt dit niet dan kunt U de  efileerschaar gebruiken (doe  dit echter niet vlak voor een show!).    
Bij een te kort gecoupeerde staart, het  puntje wat langer houden.
6.  Aan voor en achterbenen lange haren wegplukken. Let vooral op de "voorknie",  omdat daar meestal wat meer haar zit. De benen moeten geheel glad worden, zonder  vlag of ander behang.
7.  De voetjes worden rond geknipt en de haartjes tussen de zooltjes worden  weggeknipt. De Jack Russell Terriër heeft een gesloten kattevoet.
8.  Van de buik worden alle uitstekende haren weggeplukt.
9.  Tenslotte moeten wenkbrauwen en snor wat gefatsoeneerd worden.
Terug naar de inhoud