Parsons Gebitsverzorging - PARSON RUSSELL TERRIERS

Parson Utrecht
Parsonutrecht.nl
Ga naar de inhoud

Parsons Gebitsverzorging

Gebitsverzorging bij Parson Russell Terriers
beneden

Gebitsverzorging bij de Parson Russell Terrier

Een pup moet op jonge leeftijd leren dat iemand zijn bek vasthoudt en het gebit inspecteerd. Als fokker adviseren wij deze handeling direct te starten na ontvangst van een pup. Kortom vanaf zo'n 8 weken oud. Spelenderwijs grijp je als baasjes, maar zeker ook door eventuele aanwezige kinderen, geregeld naar het bekkie van de pup en houdt deze gewoonweg even vast. Zeker bij een terriër is dit van groot belang, want de kans is groot dat kinderen dit later doen, omdat kinderen vaak denken dat kleine hondjes gewoon op te pakken zijn of makkelijk te aaien zijn.  Het langzaam, rustig en metname vaak DOEN, maakt het inspecteren van het gebit makkelijker.
Hetzelfde geldt voor het vachtverzorgen, dus ook al heeft u een korthaar hond, doe dan toch de

Tandsteenverwijdering
handelingen die te maken hebben met trimmen. Dat wil zeggen, de pup vanaf 8 weken overal plukken, ook al stelt dat niets voor en laat de pup wennen aan de dwang van zijn baasje.tandenkrabber honden
Rustig op een tafeltje en tijdens het overal aan zitten en af en toe belonen met een hondensnoepje. Laat de pup snuffelen aan de tondeuse als u die heeft, het trimmes, kammen en borstels.
Voor wat betreft de gebitsverzorging begin je kort met aan alle tandjes zitten. Gewoon overal even met twee vingers vastpakken. Bedek de ogen niet, want dat kan voor onrust zorgen. Bouw het langzaam op qua tijd.
Wanneer de pup dat gefriemel een beetje gewend is, begin je met echt een beetje vachtplukwerk en tandenpoetsen. Heel kort, waarbij je niet alleen maar plukt, maar ook een paar plukjes met het trimmes weghaalt of de tondeuse gebruikt, maar dan met een beschermkapje over de scheerstukken. Het gaat om het geluid en de trillingen op de huid en vacht. Ook oefen je dan echt met een borstelblok of rubberenvingers of handschoenen.
Ik meng met opzet de vachtverzorging met de geitsverzorging, omdat je dit op termijn toch samen gaat uitvoeren of uitbesteed aan een trimsalon.
Je oefent nu ook echt met de tandenkrabber.
Denk er aan dat alles rustig moet, maar bedenkt ook dat de pup niet mag wegkomen met ontsnappingsstrategiën. Dus grommen, weglopen, wegspringen, of happen naar uw vingers. Stop in ieder geval niet met wat u aan het doen bent en wanneer uw pup u meent aan te grommen of zelfs te bijten, dan rolt u hem of haar direct op de rug en gromt zelf met uw hoofd dicht bij de hals van uw pup. Dit mag ongeveer 4 seconden duren en zet u de pup weer op de pootjes en gaat u verder, maar dan met iets minder prikkelingen. Een pup is op jonge leeftijd erg gevoelig voor hondentaal, dus wanneer u de pup grommend laat weten dat u happen tijdens de vachtverzorging of mondverzorging taboe is, dan prent deze dat sneller in.
Dit hele ritueel herhaalt u maandelijks gedurende het eerste jaar.
Problemen die honden hebben die deze methode niet op jonge leeftijd hebben geleerd, kunnen op wat oudere leeftijd (ongeveer tot 16-18 maanden oud) ook nog op dezelfde manier omgevormd worden, maar dat heeft zoms een wat stevigere aanpak nodig.
In ieder geval voorkomt de bovenstaande aanpak ongewenst gedrag van uw hond waardoor het zo nu en dan nodig is dat een hond onder narcose getrimd moet worden. Bovendien scheelt het u veel geld wanneer uw hond niet onder een roesje moet voor een beetje tandsteenverwijdering.
Terug naar de inhoud