Plassen tegen mensen - PARSON RUSSELL TERRIERS

Parson Utrecht
Parsonutrecht.nl
Ga naar de inhoud

Plassen tegen mensen

Opvoeding
Plassen tegen Mensen
markeren
Reutjes, maar ook teefjes kunnen overdreven markeren Dat wil zeggen ergens tegenaan plassen, om te laten weten dat ze er geweest zijn. Doel is, om dit zo vaak mogelijk te doen, zodat zoveel mogelijk andere honden dit weten. Een teefje laat tijdens de loopsheid geuren achter, met als doel (biologisch) een mannetje op het juiste spoor te zetten. Een nevenwerking van de geurstoffen (feromonen) in de urine is, dat andere teefjes hierdoor beinvloed worden en vaak ook een prikkel krijgen loops te worden. Zowel een teefje als ook een reutje laten door afbakening hun territorium zien. Reutjes proberen vaak zo hoog mogelijk te plasssen, tegen een verticaal object, dus een boom, paaltje, huis of lantaarn. Soms plassen reutjes tegen mensen of andere honden aan, wat een teken is dat de hond erg territoriaal is. Een reu laten helpen is vaak de oplossing. Terriers zijn hier soms wel wat hardnekkig in, want ze denken nu eenmaal dat ze de grootste zijn.

Je kunt hieraan wat doen.
Om te beginnen met de dagelijkse lange wandeling, die je aangelijnd start. Loop een minuut of twintig door, zonder te stoppen om de reu ergens aan te laten ruiken of plassen. Als beloning mag hij daarna vijf minuten snuffelen en zijn behoefte doen.
Herhaal dit direct daarna nog eens, zodat hij gaat leren dat niet hij, maar de baas bepaalt waar hij mag plassen en poepen. Laat hem op losloopplekken eerst rustig met andere honden en mensen kennis maken; daarna mag hij pas los. Thuis moeten er natuurlijk ook strikte regels, grenzen en beperkingen zijn. Laat de hond niet overal zijn gang gaan. Hij mag simpelweg niet overal liggen waar hij wil. Laat hem vooral ook geregeld plaats maken voor u als baas. Doe dit consequent, zodat het voor de hond altijd duidelijk is. Stap niet over hem heen, maar laat hem voor u aan de kant gaan.
Honden kunnen ook veel markeren, doordat ze onzeker zijn. De komst van een baby in huis kan de aanleiding zijn of een nieuwe partner of ander huisdier. Laat de hond rustig wennen, maar ben altijd consequent en duidelijk.
Discipline voor zowel baasje als voor de hond train je, door als baasje kennis op te doen van gedrag en deze te gebruiken naar uw hond toe.
Terug naar de inhoud