Bijten en stelen - PARSON RUSSELL TERRIERS

Parson Utrecht
Parsonutrecht.nl
Ga naar de inhoud

Bijten en stelen

Opvoeding
Bijten aantafelpoten & Stelen
Corrigeren dmv een waterpistool.
Bijten aan tafelpoten en eten stelen van de tafel.

Het doel bij het corrigeren met een waterpistool is dat de pup, maar ook later als de hond volwassen is, leert dat hij iets niet mag doen, ook wanneer de baas er niet is.
hondetraining
Het gaat hier om gedrag, zoals spontaan in stoelpoten bijten, tegen kasten aan plassen, op de vensterbank springen, van de salontafel stelen, neus boven de tafel steken om te snuffelen (=is immers een poging tot meer!).
Het is uitdrukkelijk niet bedoeld om ongewenst gedrag tegen te gaan, zoals naast je komen zitten terwijl je aan het eten bent, of
om de pup/hond af te leren achter joggers of paarden aan te rennen. Het naast je komen zitten is voor een hond heel normaal en zou alleen door hem/haar te negeren lijden tot iets positiefs. Het achter een Jogger, fietser of paard aanrennen is voor een hond een instinctief gebeuren, dat te maken heeft met het jachtinstinct. Het als normaal vinden van een passerende jogger, paard of (brom-)fietser kun je vaak alleen in een vroeg puppystadium door spel en dus afleiding tijdens het passeren van de jogger of het paard aanleren. De pup gaat al heel vroeg aanleren dat wanneer er een jogger aankomt het zal gaan denken: "OH, ..nu gaat mijn baasje iets leuks met me doen". De pup komt er dan helemaal niet meer op om ergens achter aan te gaan rennen.
Ook is het waterpistool niet geschikt voor correcties bij het aanleren van "Zit", "Voet", "Plaats" etc en zeker niet bij correctie bij de omgang met andere honden. Wanneer je dit wel doet, dan kan de hond hierdoor ernstig "beschadigd" raken, doordat het helemaal niet meer weet hoe het moet doen naar een andere hond. De pup/hond heeft (als je het goed doet) namelijk geen idee waar de correctie vandaan komt.

Hierbij ben ik aangekomen bij de effectiviteit van de waterpistool correctie. Doordat de hond tijdens het corrigeren niet weet waar het water vandaan komt, gaat de hond dit niet koppelen aan de persoon die bij hem/haar in de buurt is.

Een hond denkt heel logisch. "Ik wil bijten aan de stoelpoot, maar net voordat ik dit ga doen krijg ik plotseling een plens water achter mijn oor". Hierdoor zal de hond dit na 1 of twee pogingen wel laten. Voorwaarde is wel dat de timing van het spuiten ideaal moet zijn. Het moet echt op het moment dat de bek net opengaat in de richting van de tafelpoot. Of precies op het moment dat de hond naast de salontafel gaat staan en een oog/hoofd en neusbeweging naar het bovenblad van de salontafel maakt.

De pup/hond snapt dit razend snel.

Voor wat betreft het bijten in je kleren of schoenen die je aan hebt  geldt er één regel. Alles wat een mens aan heeft, dus ook een sjaal,  maar zeker schoenen, een broek of ochtendjas, hoort bij het vlees van de  persoon die het draagt. Bijt de pup/hond hierin dan is er maar 1 manier  om dit af te leren en dat is heel hard piepen en zonder de hond nog  enige aandacht te geven, de kamer verlaten. In puppyfase waarin de pup  van zijn broertjes en zusjes heeft geleerd, dat ze piepen wanneer je  erin bijt, het spel en de aandacht over is. Als pup heeft het geleerd  het piepen te associëren met iets vervelends wat hij/zij niet wil.
Kortom hierbij de spuit niet gebruiken. Door de spuit toch te  gebruiken bij dit kleding bijtgedrag, krijg je een pup die onzeker wordt  bij het naar iemand toe lopen en kan dus een bang hondje worden, omdat  het denkt van: "als ik in de beurt kom van een mens dat krijg ik een  plens water achter mijn oren". Het is al een paar maal genoemd. Spuiten  achter de oren.
De oren van een hond zijn erg gevoelig en, zoals  iedereen wel weet, houdt een hond bij het douchen en zwemmen het liefs  zijn kopie buiten de gevarenzone. Kortom een irritantere plek is er  niet.

Tips bij het gebruik van het water pistool.

-Gebruik het waterpistool zonder dat de hond ziet dat JIJ het doet.
-Laat de spuit niet zien aan de hond en laat hem er nooit even zomaar aan ruiken.
-Zeg helemaal niet.
-Wanneer de hond plotseling naar je kijkt voor dat je gespoten hebt doe je alsof je neus bloed, en kijkt weg van de hond
-Wanneer  de hond plotseling naar je kijkt wanneer je gespoten hebt, dan ben je  betrapt, en is je doel niet bereikt. De hond kan immers nu toch een  koppeling maken met aanwezigheid van de baas.
-Houd de pup heel goed  in de gaten en probeer aan te voelen wat het gaat doen. probeer met de  waterspuit klaar te staan bij wat er gaat gebeuren, maar laat je niet  betrappen.
-Doe geen enkele toevoeging in het water en pas op voor de ogen van de hond.
-Laat  de spuit op de stoelleuning liggen waar je zit, het liefs een spuit in  de voorkamer en in de achterkamer. (anders bent je te laat).

-Verschoon het water regelmatig.
-Geef niet te snel op, ook in de puberfase kan eerder (ogenschijnlijk al afgeleerd) gedrag weer naar boven komen.
-Neem  de spuit ook eens onopvallend mee naar buiten, hij werkt namelijk ook  bij honden die van de straat eten. Precies bij de poging om te happen  een voltreffer achter de oren en de volgende keer nog eens. Ook dit kun  je in scène zetten.
Op afstand (5-10 meter) kun je de poging om in  eten of poep te happen afleren door een volle hand fijn grind (wat  stratenmakers gebruiken om tussen de tegels te strooien) over je hond te  gooien. Dit lijkt misschien bizar, maar het doel heiligt de middelen in  deze. Na de worp even schuin kijken of het raak was, maar geen enkel  woord zeggen en gewoon doorlopen. De hond mag immers niet weten dat jij  dit doet.

Voor wat betreft "besturing van de hond op afstand voor wat betreft dit probleem, is de "Nee-Oefening
verder" erg belangrijk.
Terug naar de inhoud