Alleen Blijven - PARSON RUSSELL TERRIERS

Parson Utrecht
Parsonutrecht.nl
Ga naar de inhoud

Alleen Blijven

Opvoeding
Alleen blijven Thuis
heidewachtel
Achtergrond.
Sommige honden kunnen moeilijk alleen thuis blijven. Ze kunnen dan allerlei ongewenst gedrag vertonen, zoals blaffen of janken, het interieur verbouwen, onzindelijkheid, of ze proberen uit het huis te ontsnappen. De oorzaak van dit verschijnsel kan "verlatingsangst" zijn, maar het kan ook zijn dat de hond nooit geleerd heeft om alleen te blijven.
Er is sprake van "verlatingsangst" als het ongewenste gedrag begint binnen 20 minuten nadat de eigenaar de deur van de woning achter zich dichtgetrokken heeft. U kunt dit zelf eenvoudig constateren door bijvoorbeeld een videocamera te installeren die het gedrag van de hond registreert. Wanneer u bij het afspelen van de opname ziet dat uw hond binnen 20 minuten nadat u de deur uitging stress vertoont (zoals speekselen, hijgen, nerveus heen en weer drentelen, piepen) al dan niet samen met een of meer van de bovengenoemde ongewenste gedragingen is de diagnose "verlatingsangst" en dient u een gedragstherapeut in te schakelen. Ga hier vooral niet zelf aan knutselen, de enige die u hierbij kan helpen is een goed opgeleide gedragstherapeut. Als het veel langer duurt voordat de hond gaat protesteren met ongewenst gedrag, heeft u te maken met een trainingsprobleem. De hond heeft dan nooit geleerd dat het even alleen zijn niet het einde van de wereld betekent en dat de eigenaar altijd bij hem terug komt.
Het is natuurlijk het leukste als ongewenst gedrag voorkómen kan worden. Als een hond het interieur gaat verbouwen kan bijvoorbeeld een bench uitkomst bieden. Maar het verblijf in een bench moet dan wel op een goede manier aangeleerd worden.
Het voorkómen van allerlei ongewenst gedrag kunt u doen door er voor te zorgen dat de hond flink uitgeput is als u weggaat. Dit kunt u doen door een flinke wandeling met de hond of een goede partij rennen voordat u weggaat. De maaltijd (brokjes) van de hond kan in deze bal gedaan worden en dan moet de hond maar zien dat hij zijn voer er uit peutert. Van al dat proberen en werken wordt hij lekker afgeleid en moe en dan heeft de hond minder energie over om te gaan klieren als u er niet bent.
Training.
Daarnaast zal de hond moeten leren dat het niet erg is om even alleen gelaten te worden. Dit betekent dus dat er getraind moet worden.
Een goede manier om dit te doen is er voor te zorgen dat de hond iets heeft om zijn aandacht op te concentreren als het baasje er niet is. Neem hiervoor een (afsluitbare) doos of trommel met lekkers en zorg dat die trommel, duidelijk zichtbaar voor de hond, op tafel staat als er aan deze training gewerkt wordt. Met deze training is het belangrijk om nooit verder te gaan dan de hond aan kan. Als de hond tijdens de training een keer overeind komt bent u te snel gegaan en moet u enkele stappen terug doen, zodat het weer goed gaat. Een hond herhaalt immers alleen gedrag dat hem iets oplevert en in dit geval moet u er voor zorgen dat het rustig op zijn plaats blijven liggen altijd resulteert in een beloning.
Begin met de hond op zijn plaats te leggen en geef dan iets lekkers uit de trommel. Als de hond zo een paar minuten rustig ligt krijgt hij weer iets lekker als beloning. De boodschap wordt zo: "als ik blijf liggen krijg ik iets lekkers uit die trommel. Die trommel moet ik dus goed in de gaten houden!"
Daarna staat u op, zegt "blijf", loopt een meter weg, komt gelijk weer terug en geef de hond iets lekkers uit de trommel. Dit herhaalt u een paar keer. Als dit goed gaat loopt u weer die paar meter weg, en blijft dan even op die afstand staan. Ga dan weer terug en geef de hond iets uit de trommel.
Hierna gaat u eerst de tijd verder opbouwen (zorg dat u een paar minuten kunt blijven staan op niet al te grote afstand van de hond, u blijft voorlopig in het zicht). Als dat lukt gaat u iets verder weg staan en begint dan opnieuw met het opbouwen van de tijd: eerst kort, dan steeds langer.

Als u zo door de hele kamer kunt bewegen en ergens blijven staan, en de hond rustig blijft liggen, wordt het tijd om even uit zicht te gaan. Ga eventjes (enkele seconden hooguit) de kamer uit, en kom dan gelijk weer terug. Laat in het begin de kamerdeur maar open staan, het is al moeilijk genoeg zo. Als dit goed gaat mag u iets langer de kamer uit, maar zorg er vooral voor dat u nooit zo lang wegblijft dat de hond opstaat, want dan bent u echt te ver gegaan. Als dit allemaal goed gaat kunt u het weer moeilijker maken door enkele seconden de kamer uit te gaan en de kamerdeur even dicht te doen. Ook dit bouwt u weer langzaam verder op.  Zo gaat u door met het opbouwen van de tijd die u de kamer uit kunt totdat dit een kwartiertje goed gaat. Als u eenmaal die periode kunt overbruggen komt de volgende stap: eventjes de voordeur uit. Niet te lang, want de hond hoort echt wel dat u het huis verlaat en dan is voor de hond het spelletje opeens weer ietsje veranderd.
Als u zo ver bent dat u een kwartiertje het huis uit kunt en de hond blijft al die tijd rustig liggen, dan weet de hond dat "blijf" betekent dat het baasje gegarandeerd terugkomt en dat er dan ook een beloning op volgt. Daarmee zou het ongewenste gedrag over moeten zijn.

Vergeet niet elke keer dat de hond alleen moet blijven de trommel met lekkers op tafel te zetten. Die trommel is na deze training het symbool geworden dat het baasje gegarandeerd terugkomt! Vergeet ook niet om na thuiskomst, of als er niet getraind wordt, de trommel weer weg te halen. Let op: als u een cursus volgt bij een hondenschool dan hebt u een goede kans dat "blijf" daar betekent: "blijf op je plaats en verroer je niet". Om het voor de hond niet verwarrend te maken kunt u dan voor het alleen thuis blijven beter een ander woord gebruiken, zoals bijvoorbeeld "Thuis".
Terug naar de inhoud