U bevindt zich hier:  Tips

Vachtverzorging


Dit zijn Ruwharige Parson Jack Russell TerriŽrs.

Er van uit gaande dat de wolf de voorloper van onze hedendaagse hond is, zou een hond twee maal per jaar moeten verharen. In de winter (in onze regionen) heeft de hond een "dikke" wintervacht, terwijl de hond in de zomer de dunnere zomervacht heeft. Het klimaat heeft invloed op de structuur van de vacht. Het verharen (de biologische klok) van iedere hond, wordt beÔnvloed door temperatuur en licht. Een hond past zich dus aan de levensomstandigheden aan. Ook de manier waarop de hond gehouden wordt, in huis of in een buitenkennel, heeft invloed op de de verharing. Heeft u de hond eenmaal aan een buitenkennel laten wennen, haal het dier dan niet meer naar binnen, tenzij dit een blijvende omschakeling is. Een hond die namelijk een "buitenvacht" heeft, dat wil zeggen veel dichter en vooral vetter, heeft het binnen veel te warm. Zijn vacht zal zich hier na een tijdje in aanpassen. Omgekeerd kunt u het zich voorstellen dat wanneer een hond een binnenklimaat gewend is, deze niet makkelijk een buitenkennel kan verdragen, omdat hij hier niet op is voorbereid. Ook dat duurt maanden. NB Dit is een van de redenen dat bijvoorbeeld politiehonden ALTIJD buiten zitten. Zij moeten immers direct (in weer en wind) kunnen presteren. Wanneer zij uit een warm binnenhuisklimaat komen en de koude en natte buitenlucht in gaan, zouden ze doodziek worden.

Wacht niet te lang met trimmen!.

Door de eeuwen heen zijn er verschillende vachttypen ontstaan. Gladhaar, ruwhaar, krul en kroeshaar, zijdehaar, langhaar, vilthaar en zelfs honden zonder haar (denk maar aan de Mexicaanse Naakthond). Voor ieder ras bestaat er een rasstandaard. Daarin staat vermeld hoe de beharing behoort te zijn. Bij de Parson Jack Russell TerriŽr en Jack Russell TerriŽr is dat gladhaar, brokencoat of ruwhaar. Brokencoat is een gladde, dichte ondervacht met als bovenvacht langer stug haar, vooral op de rug, wat meestal 2x per jaar makkelijk te trimmen is.

Plukken
Bij het trimmen (plukken) van de vacht werk je het gemakkelijkst van voor naar achteren. Je houdt het gedeelte van de huid dat je wil plukken met de ene hand strak, terwijl men met de andere hand wat haar (kleine plukjes tegelijk) tussen duim en wijsvinger neemt. Met een draaiende beweging (alsof je aardappels pit) geef je korte rukjes. Werk met de haarrichting mee. Wanneer het haar goed rijp is, voelt de hond er niets van en vindt het vaak zelfs prettig.

Trim-mes

Rubberen geldtellers
Bij de kantoorboekhandel of sommige dierenspeciaalzaken zijn zogenoemde geldtellers te koop. Dit zijn rubber dopjes met noppen die je om duim en wijsvinger kunt doen. Ze bestaan in verschillende maten en werken prima. Ook kan een trimmes gebruikt worden. Uiteraard geen scherp trimmes, dit zou de haren afsnijden en dat is niet de bedoeling, daar het dode haar er in zijn geheel uit moet!
Bij de gladharige hond kan tijdens zo'n ruiperiode een rubber roskam of een rubber handschoen uitkomst bieden. Begin al vroeg met het plukken van de ruwhaar, dit komt later de vacht ten goede. Begin ook vroegtijdig de hond te wennen om op een tafel te staan en gekamd te worden,dat scheelt U uw rug en de hond zijn weerstand. Leg op de tafel een rubber matje om uitglijden te voorkomen.

Borstelblok


Dit blok werkt hetzelfde als een rubberen handschoen, alleen "grijpt" dit blok door zijn structuur nog beter de haren vast die bijna los zitten. Dit blok is metname bij kortharige terriŽrs goed te gebruiken. Het blok gebruik je met de brede kant van het blok en met een hoek naar de haren van de hond toe. Door met de haren mee te borstelen (je doet gewoon alsof het een borstel is), trek je alle haren los. Bij voorkeur iedere maand, vanaf begin april tot en met oktober bij kortharige terriŽrs te gebruiken.

Tondeuse.
Bij voorkeur snoerloos. Met name bij ruwharige honden te gebruiken, voor de snor, buik, achterbenen, binnenkant oren, geslachtsorganen, maar ook bij kortharige terriŽrs ook toe te passen, tussen de poten of binnenkant oren of staart.


Laat het niet vervilten!.

Ga met de cursor over de foto!


Trimschema
1. De rug wordt geheel glad geplukt met duim en wijsvinger, lukt dit niet dan kunt U gebruik maken van een (niet scherp) trimmes.

2. De hals, voorborst en schouders geheel glad plukken.

3. Het hoofd moet glad worden geplukt. Laat wat baard en wenkbrauw staan.

4. De oren worden aan de binnen en buitenzijde geheel glad geplukt. De oorranden worden bijgeknipt.

5. De staart glad plukken. Lukt dit niet dan kunt U de efileerschaar gebruiken (doe dit echter niet vlak voor een show!).
Bij een te kort gecoupeerde staart, het puntje wat langer houden.

 

6. Aan voor en achterbenen lange haren wegplukken. Let vooral op de "voorknie", omdat daar meestal wat meer haar zit. De benen moeten geheel glad worden, zonder vlag of ander behang.

7. De voetjes worden rond geknipt en de haartjes tussen de zooltjes worden weggeknipt. De Jack Russell TerriŽr heeft een gesloten kattevoet.

8. Van de buik worden alle uitstekende haren weggeplukt.

9. Tenslotte moeten wenkbrauwen en snor wat gefatsoeneerd worden.

«  Meerdere Parsons Jacks in huis?
»  Gevaar van de Halsband!

Onze afgeleverde raafjes


Parsonutrecht.nl | Ravenheights.com | Ravenheights.nl zijn eigendom van: zie rechten
                © 2008 Utrecht - All Rights Reserved -  Parsonutrecht.nl
          Tel: 06-10305881