Parson Russell Tips - PARSON RUSSELL TERRIERS

Parson Utrecht
Parsonutrecht.nl
Ga naar de inhoud

Parson Russell Tips

Parson Russell Tips
Problemen met Voetkussentjes
Parsons en Vachtverzorging
Rangorde
Parson op de boot
Spelen met een parson (pup)
Spelletje blikje aan een touwtje
Gevaar van de halsband
Meerdere parsons in huis
Puppycursus (=Baasjescursus)
Tandenverzorging bij Parson Russell Terriers
Parson Russell Voetkussentjes
Heeft uw hond in de verf, hars of een andere erg plakkende substantie gelopen, maak dan de voetzooltjes NIET schoon met een oplosmiddel zoals Thinner, (Was)Benzine of Terpetine. Een hond heeft sterk doorbloedde voetzooltjes, die onderandere functioneren als zweetorganen. Het contact met de bloedvaten is aan de voetzool dus erg uitgebreid en er zal bij contact met bovengenoemde soorten oplosmiddelen een zeer snelle opname kunnen plaatsvinden naar het bloed.Een hond kan hierdoor zelfs in coma raken en overlijden, maar ook hersen-,lever- en nierbeschadigingen oplopen. U kunt het beste Biotex GROEN nemen (dus geen blauw, waar weer chloorbestanddelen inzitten)en dit oplossen in wat lauw water.
De pootjes hierin laten inweken en de rommel met een doek eraf wrijven. Bovendien is dit middel goed bij wondjes of om de poot te ontsmetten.U kunt ook gewoon groene zeep gebruiken.
.....Voetzooljes
Niet Schoonmaken
met Thinner
(Was)benzine of Terpetine...
Gevolgen van Pekel op de voetkussentjes
problemen met


Wanneer u met uw hond door de pekel gaat lopen (er wordt nogal snel met pekel gestrooid in Nederland!), dan kunt u het beste de voetzooltjes insmeren met (zuurvrije) vaseline. dit beschermd tegen de inwerking van de pekel op de voetzooltjes en voorkomt zo kloofjes en wondjes.
Parson Russell Rangorde
Kinderen en Rangorde.
Hoewel Parson Russels en kinderen doorgaans goede `maatjes` zijn, is veel natuurlijk afhankelijk van de manier waarop de kinderen met de hond omgaan en de ervaringen die de hond heeft opgedaan met kinderen. In principe zien de meeste honden kinderen tot een leeftijd van ongeveer elf jaar niet voor` vol` aan en tolereren ze van jonge kinderen evenveel als ze van onvolwassen pups zouden doen. Maar er zijn uitzonderingen en niet alle problemen die met kinderen kunnen ontstaan, hoeven het gevolg te zijn van rangordeproblemen. Vanzelfsprekend leert u uw kinderen dat ze uw nieuwe huisgenoot nooit als speelgoed mogen gebruiken, dat ze hem niet plagen en hem niet optillen en ronddragen; hij heeft pootjes gekregen om te lopen. Een hond, hoe betrouwbaar hij ook is of lijkt, mag nooit samen met een kind zonder toezicht worden gelaten. Kinderen kunnen in hun onwetendheid of onderzoeksdrang de hond soms pijn doen en het gevolg laat zich raden. Het omgekeerde gebeurt ook nog wel eens. Een jonge Parson Russell  is heel speels en heeft scherpe tandjes. Gillende en weghollende kinderen zijn  natuurlijk onweerstaanbaar om erachteraan te hollen. Gegil en gegiebel alom,  maar uw hondje raakt hierdoor nog meer opgewonden en denkt, dat de kinderen met  hem aan het spelen zijn. Uw hond heeft geen handjes, dus `pakt` hij de kinderen  vast met zijn scherpe tandjes. Het gevolg; huilende kinderen, een mopperende baas  en een onthutst hondje dat er helemaal niets meer van begrijpt. In de praktijk  is het niet altijd mogelijk om toezicht te houden. In dat geval laat u de hond  in de kamerkennel of in een andere ruimte, zodat er geen ongelukken kunnen  gebeuren.

Om te voorkomen dat de verhouding tussen uw kinderen en de hond verstoord wordt, leert u uw kinderen dat ze:
* de hond altijd naar zich toe moeten roepen en nooit zelf op hem mogen af stappen (of erger; kruipen);
* de hond met rust moeten laten wanneer hij eet of slaapt;
* geen commando`s mogen geven zonder toezicht van een volwassene;
* niet op de grond mogen liggen met de hond erbij; de hond nooit recht mogen aanstaren;
* van zijn etensbak, speeltjes en kluifjes moeten afblijven;
* alleen niet-confronterende spelletjes met de hond te doen, dus geen vechtspelletjes of spelletjes die door uw hond als zodanig kunnen worden opgevat. Speurspelletjes en apporteren zijn in dit opzicht veilig, maar dienen weer niet aangeleerd te worden dóór uw kinderen, omdat deze meestal niet in staat zijn om dit op een juiste manier te aan te leren. Sterker nog uw hond zal het speuren en apporteren afleren.
...Kindvriendelijk
Lief en Speels
Dominant
Kinderen onder de 12 jaar...
VERBODEN TOEGANG.
Geef de hond geen vrije toegang door het hele huis. Dit privilege is voorbehouden aan de andere gezinsleden, omdat zij hoger in rang zijn dan de hond. Bepaalde kamers in het huis zijn consequent taboe. Een eventuele verdieping is hiervoor heel geschikt.

De Baas
ETEN IS VAN DE BAAS. Geef de hond pas te eten als iedereen al gegeten heeft. De ranghogeren eten altijd het eerst. U kunt uw hond ook op heel andere tijdstippen eten geven dan uw eigen etenstijden.

baasje parson russell
DE  BAAS WIL SPELEN.
Speel niet met de hond als hij u daartoe wil dwingen. Hij commandeert u om hem aandacht te schenken en dicht zichzelf hiermee  een ranghogere positie toe. De roedelleider bepaalt wanneer er gespeeld  of geaaid wordt en hoelang.

aaienDE BAAS HEEFT ZIN OM JE TE AAIEN.
Loop niet naar de hond toe om hem te aaien of knuffelen, maar roep hem altijd bij u.



parson russellsAAN DE KANT JIJ!
Loop ook eens op de hond af als hij voor je staat of op de grond licht  zodat hij/zij aan de kant moet gaan. Het voor de baas moeten opstaan  geeft de baas status en versterkt de positie als roedelleider. Dit  gebeurt ook in een echte roedel.  
BOVEN  IS HOGER.
Wie het hoogste ligt is het sterkste, het dominantste en heeft hierdoor  het meeste overzicht over de roedel. Ga dus nooit op de grond liggen,  maar houdt uw gezicht altijd hoger dan de kop van de hond. Een ranghogere neemt nooit een letterlijk lagere positie aan dan de  ranglagere.
parson m ag nooit winnenDE  BAAS WINT ALTIJD.
Laat uw hond nooit `winnen` met spelletjes. U bemoeit zich niet met zijn eigen speeltjes, maar voor  baas-hondspelletjes gebruikt u aparte speeltjes die u na het spelen  opbergt. Geeft u ze achteraf toch aan de hond, dan heeft hij van u  `gewonnen`.



 DE BAAS GEEFT LEIDING.
parson russellIn een gezin is de hond, als het goed is, de ranglaagste. Dit heeft niet alleen te maken met status, macht of wie er met een spelletje wint. Vooral ook moet een baas zekerheid uitstralen. Bij het uitlaten op het veld laat de baas zien dat deze nergens bang voor is en aait alle honden die hij/zij tegen komt. De baas laats door rustig heen en weer te lopen op het veld zien dat het alles goed overziet en in de gaten heeft. Grijpt zonodig in door tussen een aanstormende hond en de pup te gaan staan, maar tilt de pup niet op. Dit laat immers weer zien aan de pup dat het ergens bang voor moet zijn, en dat zijn baasje hem hiervoor behoed heeft. De baas grijpt natuurlijk wel in bij te dominante agressie richting de pup of volwassen hond. Zo krijgt de baas respect van zijn hond, voor zover je bij een hond over respect kunt spreken.
DE BAAS VOLGEN.
Loop altijd voorop, de hond volgt u. Accepteer niet dat uw hond bepaalt waarheen de wandeling voert, als  eerste het huis uit loopt of een andere ruimte betreedt. De roedelleider  gaat altijd voorop, de ranglagere moet de leider volgen. Loop bij het  naar buiten gaan, ook gewoon eens even een andere kant op. Ook al is dat  maar 10 meter. Het geeft bij de hond aan van : "heh ik moet even  opletten!". ga ook als eerste een ruimte binnen. Laat bij de voordeur uw hond eerst  zitten alvorens u de sleutel in de deur doet. Dit voorkomt trouwens ook  gekrab aan de deur, wanneer de hond geleerd heeft als eerste door de  deur te mogen. Begin met een jonge pup zo snel mogelijk met loslopen.De pup leert zo de  baas te volgen. het is er immers afhankelijk van. Door de weken en  maanden heen zal het meer ruimte nemen en zelfs proberen ver vooruit te  lopen of achter te blijven snuffelen. Wanneer het tien meter vooruit  loopt loop je zonder ook maar iets te zeggen de tegengestelde kant op.  De pup zal schrikken en weer naar je toe komen rennen om vervolgens weer  een paar meter vooruit te schieten.
Loop ook dan weer in de tegengestelde richting,  zodat her ritueel zich herhaald. wanneer de pup achter blijft, verstop  je dan zonder geluid achter een struik of boom. De pup zal ook dan  schrikken en snel op zoek gaan. Na verloop van tij (Vaak oefenen!) zal  de hond je altijd in de gaten blijven houden tijdens het wandelen. Je  moet wel blijven oefenen hiermee.

VOER  WEGHALEN.
Tot voor kort werd gedacht dat een roedelleider een kluifje of voer mag  afpakken van een hond. Dit is echter niet zo. In de natuur mogen  ranglagere wolven dat wat ze hebben bemachtigd altijd houden! U kunt het uw hond wel leren: pak de voerbak als de hond nog jong is al  geregeld af, leg er iets lekkers bij (zoals een stukje leverworst of  kaas) en geef de bak direct weer terug. Het hondje leert hiervan dat het  afpakken van een voerbak alleen maar voordeel brengt en u voorkomt  hiermee dus op een niet-confronterende manier dat hij gaat grauwen en  snauwen of erger bij de bak. Je kunt ook je kinderen op de grond laten  zitten en de pup het eten uit hun handen laten eten. Eventueel uit de  bak die de kinderen in hun handen hebben.  

Meer over rangorde knop
.....Verstoppen
Andere kant  uitlopen
wegrennen wanneer de pup
niet naar je toe komt...

Parson Russell op de boot
Een Parson Russell Terriër is altijd in voor avontuur en op een schip is altijd wat te beleven. Laat de hond bij voorkeur als pup wennen aan een schip door er een spelletje van te maken. Zet de hond voor de eerste keer op het schip als zijn baas erbij is en maak er direct een spelletje van, bijvoorbeeld zoeken naar snoepjes, etc. Zorg ook voor een vaste plek waarvan de hond weet dat het zijn eigen plek is zowel aan boord als in de kajuit.
Wij hebben gemerkt dat de plek aan boord de voorkeur heeft als er goed overzicht voor de omgeving is voor de hond. Een hond kan prima zwemmen echter als ze te water geraken is het lastig om ze vlot weer aan boord te krijgen, zeker bij grotere schepen. Vandaar het zwemvest, met een pikhaak haal je de hond zo naar de boot en/of uit het water. Bovendien valt de hond door de opvallende kleur van het zwemvest direct op.
Wij hebben de regel: Aan boord = zwemvest aan!
Zodra je voor de eerste keer de hond een zwemvest aandoet kan je dat het beste doen voordat de hond voor de eerste keer op het schip wordt gezet. Op deze manier is de hond al aan het zwemvest gewend en krijgt de hond niet direct twee vreemde dingen tegelijk.      (Met dank aan Diana Noppen en Nikky.)
Parson Russell (pup) & spelen
nooit laten winnenEen hond vindt niets leuker dan spelletjes doen. Zeker een Parsonpup. De functie hiervan is echter niet spelen om het spelen. Het belangrijkste is dat de pup en zijn baasje elkaar leren kennen. De pup heeft vlijmscherpe tanden en zal in het begin overal in happen. Zijn moeder zou de pup laten merken dat ze hier niet van gediend is. De baas moet dit ook ALTIJD laten merken. Hapt een pup bij het spelen in je kleren of in lichaamsdelen, schreeuw dan DIREKT,met een zo hoog mogelijke stem:.. AAAUUUWWW! en loop de kamer uit. Pas wanneer de pup (meestal na zo'n twintig seconden) wat anders is gaan doen, kun je verder spelen. Bijt de pup weer, dan herhaal je dit weer. De pup leert dat het spel dan voorbij is en zal na een aantal keren begrijpen dat dit veroorzaakt wordt door zijn of haar gebijt.

Voor wat betreft een Parson Russell is het goed om te weten dat wanneer je trekspelletjes doet met bijvoorbeeld een vlostouw of een bal aan een touw, dan mag een Parson eigenlijk nooit winnen. Dit zou het puppy een gevoel van dominantie kunnen geven over de baas, wat zeker bij een terriër niet wenselijk is. Alleen wanneer de pup neigt naar wat onzekerheid, of laat zien dat het erg onderdanig is, kun je ervoor kiezen om het af en toe eens een trekspelletje te laten winnen.   
...Vasthoudend
Sterk Ras
Altijd zin
Onvermoeibare doorzetter
Scherp...
Parson Russell Spelletje blikje & touwtje
spelletjes voor de parson russellEen spelletje waar een Parson nooit genoeg van krijgt is een, aan de bovenkant open, blikje aan een touwtje met een hondensnoepje erin, onder de kast te leggen. Laat een klein stukje van het touw uitsteken (zie videofragmenten), zodat de hond iets met het touwtje kan doen. Begin als pup hier al vroeg mee. U zult zien hoe snel ze door hebben, hoe ze het snoepje moeten bemachtigen.  Op de onderstaande beelden kunt u zien dat Kyra wat verder gevorderd is dan  Rindo. Kyra moest namelijk als jongere pup "beter zijn" dan haar oudere zus en  heeft ze hierdoor zo haar eigen methode bedacht. Aanvankelijk trok Kyra zachtjes  aan het touwtje, terwijl Rindo op haar gemak wachtte bij de kast, totdat het  blikje er was en at ze alles voor de neus van Kyra op. Kyra leerde al heel snel  dat ze een enorme ruk moest geven aan het touwtje, om ervoor te zorgen dat het  blikje aan de neus van Rindo voorbij schoot en Kyra wel het brokje kom pakken.

Zie onze parsons in actie met dit spelletje ga naar
Parson Russell & Halsband
U kent als Terriërbezitter, tijdens een stevige wandeling in het bos of op de hei, ongetwijfeld het gevoel van het "iets" te lang wegblijven van uw gravertje. De vragen: "waar zit het mormel nu weer?" of "zou het me wel kunnen terug vinden?" komen dan al snel bij u op. Ook heeft u natuurlijk wel eens stilgestaan bij het feit dat uw Terriër wel eens ergens vast zou kunnen zitten. Wanneer de hond bijvoorbeeld door een dicht dennentakkenbos rent, is het niet onmogelijk dat het met zijn halsband achter een lage tak blijft hangen. Over het algemeen wurmt een terrier zich hier wel uit, alhoewel een jonge hond hier nog wel eens moeite mee heeft. Ga er bij uw zoektocht van uit, dat de hond niet snel, ver van u weg rent. Uitgezonderd natuurlijk wanneer hij een haas op het spoor is en de sprint hierachteraan heeft ingezet. Wanneer u zoekt, houdt er dan rekening mee dat het met zijn nek ergens vast kan zitten en soms niet meer kan piepen of blaffen.

Zit de hond ondergronds, dan is het probleem nog groter, maar ook dan geldt vaak, dat het dier meestal niet ver weg is, tenzij u hier andere ervaringen mee heeft. Houdt uw hond dus altijd in het visier en oefen ook eens dusdanig, dat de hond zich in het zweet moet zoeken om u te vinden. Blijf wel kijken waar de hond heen loopt, maar roep het dier ook niet te snel bij u terug.

Een tip, zoals ik dit zelf al jaren doe is, dat ik de halsbanden van mijn honden af doe en een ingeknipt postbode-elastiek (Zie de foto's hierboven) om hun nek doe.
Op dit elastiek schrijf ik met een zwarte pen of CD-stift (voor de houdbaarheid in water ed.) hun naam en mijn gsm-nummer, zodat een vinder van mijn honden, mij nog in het bos kan opbellen. Ga niet naar huis in afwachting van een reactie op een chip-identificatie, want dat duurt dagen. NB. Knip het elastiek dusdanig in dat bij de minste trekspanning dit elastiek breekt en doe de inknipping op twee plaatsen (Zie de foto's hierboven). Bij het omdoen moet u wel rekening houden dat u het elastiek rekt op een breed stuk.
Halsband af in het bos!
Ravenheights parson russel terriers


Parson Russells duiken graag onder de grond. Wanneer dit een vossehol of konijnhol betreft, dan bestaat er een hele grote kans dat ze vast komen te zitten achter een boomwortel of een moeilijke hoek (erin kan, eruit niet!). Wanneer hierbij ook nog een halsband blijft vasthaken, ziet u uw hond nooit misschien meer terug.
Meerdere Parsons in huis
Hier volgt een aantal belangrijke aandachtpunten bij het houden van meerdere Parson Jack Russels.

- Geeft de Ranghoogste het eerste eten en dan op volgorde de rest.
- Geeft u een beloning voor een "lagere hond", zorg er dan voor dat uw "hogere" hond ook iets krijgt of dit niet ziet. Laat hem desnoods ook een opdrachtje doen, want anders denkt de ranghoogste dat wanneer de lagere wat krijgt hij of zij ook iets krijgt.
-Ligt een "lage" Parson op uw schoot en komt de "hogere" parson naar u toe, laat dan de natuur zijn gang gaan.
Laat de lagere zijn tanden zien, laat dat dan toe. Gaat de "lagere hond" van uw schoot af om plaats te maken voor de "hogere" parson, houdt dit dan niet tegen voor de gezelligheid of om deze hond ook eens aan haar trekken te laten komen. Het komt de verhoudingen vaak niet ten goede. Je kunt ook, als baas, tegen de Ranghogere zeggen: "NEE", volgens de "nee"-oefening en zal deze accepteren dat deze situatie (Lees: U als "hogere" gesitueerde) uit de weg gegaan moet worden.
-Doe eerst de ranghoogste aan de lijn en dan op volgorde de rest.
-Laat de de Rangoudste andere honden binnenshuis reprimanderen. Zij of hij is immers "in charge" en u bent, als baasje in zo'n parsongroep, simpelweg niet in staat de problematiek te zien laat staan te begrijpen. Houdt wel met een schuin oog in de gaten dat het niet te ver gaat. Want dan moet u uw tanden laten zien. -Speelt u met een bal, laat dan de Ranghoogste bepalen welke bal voor hem is en laat de andere maar pech hebben. Ze zullen achter andere zaken aan moeten rennen.
Zelf gebruiken wij drie verschillende ballen en weten we inmiddels wel, welke hond, welke specifieke voorkeuren heeft. Hierdoor komt iedere hond in een groep tot zijn recht. Laat ook eens zien dat een speeltje van een ander, door een andere hond opgehaald kan worden, door de "rechtmatige eigenaar" van deze bal, even vast te houden en de "lagere" honden hier achteraan te laten rennen. Bedenk ook wel dat de ranghoogste altijd de bal van een ander mag afpakken en aan u mag terugbrengen. Beloon dit gewoon. Stimuleer echter door beloninkjes dat het haar eigen bal blijft houden en brengen.
meerdere parsons in huis houden
Puppycursus Parsons Russels
Een baasjes cursus is voor het eerste jaar een must. Dat geld voor alle rassen natuurlijk, want als baasje heb je wat kennis van zaken nodig om te begrijpen hoe een pup denkt en reageert. De cursussen hebben dus al s doel om niet de pup iets te leren, maar om het baasje wat te leren. Daarnaast verbetert een cursus het contact tussen het baasje en de hond.

Voor een parson Russell is het echter noodzakelijk om een aantal dingen in uw achterhoofd te houden, omdat dit ras wat andere ideeën heeft over waar het zin in heeft en vooral geen zin in heeft.
Dat maakt het om te beginnen noodzakelijk om eens uitgebreid te gaan lezen in boeken en artikelen over dit ras, maar er ook van uit te gaan dat een cursus tot ver na de pubertijd van uw pup noodzakelijk is.
Algemene kennis over de ontwikkeling van een p[up tot volwassenhond is ook nodig om te begrijpen waarom een hond iets niet meer doet vanaf 9 maanden oud, terwijl hij/zij dit voor die tijd altijd wel deed en goed heeft aangeleerd.

Een goed boek is bijvoorbeeld Toepoels Puppywijzer.
Maar er zijn natuurlijk heel veel boeken die goed zijn.

Een belangrijke ervaring die wij zelf hebben gehad met onze cursussen is het gegeven dat een parson van het soort is die graag en rijkelijk bellot wordt tijden de cursussen. Dat wil zeggen lekkere hap-slikweg-beloninkjes, en dan niet van het soort waar koekjes voorstaat of veel meel in zit. Vlees of pens aftreksels zijn ideaal.
Cursussen die uitgaan van afleiden en clicktechnieken op afstand zijn naar mijn idee geen geschikte manier om een parson te trainen. een parson doet veel voor de baas, maar de "will to please" is wat aan de lage kant wanneer er geen hapje op volgt.
Daarnaast houden ze niet zo van pasieve cursusonderdelen zoals "Blijf".
Ze houden meer van volgen en zoeken en apporteren.

Verder is het heel erg belangrijk om een parson naast de cursussen thuis te blijven stimuleren door de oefeningen die u bij de cursus heeft gedaan te herhalen. Gewoon een paar keer per dag al na gelang de leeftijd van de pup. Ook dient u alles in verschillende omgevingen te doen en vooral ook in aanwezigheden van andere mensen en andere honden.

Terug naar de inhoud